Koroana Cooperativei Bovis Alba Transilvania

Koroana Cooperativei Bovis Alba Transilvania

În ultima săptămână a lunii iunie am vizitat ferma unuia dintre cei mai tineri membrii ai Cooperativei Bovis Alba Transilvania, Mihai Moldovan, în comuna Ciugud, foarte aproape de Alba Iulia, la invitaţia Vest Tract, compania care a livrat cooperativei o combină Krone Big X 530. Acolo ne-am întâlnit şi cu Ioana Cecilia Costea, vicepreşedintele şi proprietara celei mai mari ferme din Cooperativă.

Toţi membrii cooperativei produc furaje pentru animale, iar această activitate comună îi uneşte. Până acum, pentru producerea silozului, toţi contractau prestatorii de servicii. Aşa că hotărârea de a achiziţiona o combină autopropulsată pentru furaje a venit firesc. În această primăvară, cu banii care s-au strâns în cooperativă au plătit avansul, astfel că de la începutul lunii iunie au “în curte” un Krone Big X 530 – combina autopropulsată pentru recoltat furaje. În mai puţin de două săptămâni, combina are deja aproape 100 de ore lucrate la lucerna pentru siloz. A fost folosită în două dintre ferme. Atât Cecilia Costea, cât şi Mihai Moldovan sunt mulţumiţi de rezultate. “Fiecare avem în fermă utilajele necesare zi de zi. Numai la siloz am folosit prestatori. Aceştia ne serveau atunci când ne venea rândul şi de multe ori nu reuşeam să facem la timp silozul. Dacă am achiziţionat combina, am început să luăm legătura şi cu alţi fermieri ca să îi atragem în cooperativă. Avem un as şi se vede că s-a făcut ceva, s-a mişcat ceva. Asta e ca o carte de vizită pentru noi. Suntem dispuşi şi să facem prestări de servicii, avem deja trei contracte de cooperare cu alte ferme pentru porumb siloz”, ne-a declarat Cecilia Costea. În ferma sa, Mihai Moldovan a fost cel care a condus combina Krone.

Combina noastră
Membrii cooperativei sunt răspândiţi pe o rază de 50 km, de la Şibot până la Blaj şi Jidvei. Acum combina are numere roşii şi urmează să fie înmatriculată. Are lăţimea legală şi se poate deplasa pe drumurile publice. Compania Vest Tract, cea care a livrat combina Krone a asigurat instruirea a trei operatori.
Va fi mult de lucru, mai ales în campania de porumb siloz. Fermierii s-au gândit şi cum să procedeze pentru a eşalona lucrările: au planificat semănarea unor hibrizi de porumb cu grupă de maturitate diferită. Desigur, pentru a valorifica viteza mare de lucru a combinei Krone ar fi nevoie de mai multe mijloace de transport, mai multe remorci şi tractoare. Probabil acestea vor fi următoarele achiziţii ale Cooperativei. Viteza mare de lucru a combinei de recoltat impune şi o capacitate mare de transport pentru masa verde recoltată.

Krone BigX 530 – “The Power of Green”
Compania germană Krone este recunoscută pentru calitatea utilajelor de furaje. De altfel, sloganul Krone este “The Power of Green”.
Echipată cu un motor Mercedes de 530 CP, fiabilă şi uşor de manevrat, Krone Big X 530 este destinată recoltării furajelor verzi. Simplu, rapid şi în condiţii optime. “Datorită senzorilor, Krone Big X 530 recunoaşte efectiv cultura, umiditatea şi alţi parametri pentru siloz şi, în funcţie de aceştia, execută o tăiere automată. Maşina are multe specificaţii tehnice opţionale: transmisie hidrostatică, 4×4 standard, confort maxim în cabină, scaune încălzite, suspensie penumatică, sistem de camere pentru deplasarea în spate şi la tubul de descărcare şi altele. Maşina este robustă dar simplu şi uşor de manevrat şi de întreţinut”, ne-a declarat Sergiu Cristea, director de vânzări Vest Tract.
O caracteristică foarte apreciată este rază mică de întoarcere (50o), ceea ce o face uşor de manevrat şi în parcelele de mici dimensiuni.
Modelele Big X încep de la o putere de 480 CP şi ajung până la 1100 CP, sunt concepute să lucreze în condiţii grele şi timp îndelungat. În acelaşi timp au o valoare de revânzare foarte bună.
Dispunerea ergonomică a comenzilor în cabină permit operarea simplă şi confortabilă. “După două ture pot spune că am învăţat să o conduc destul de repede. Are o putere fantastică, dar sse conduce foarte simplu. Atenţie deosebită trebuie acordată tubului de descărcare, dar camera montată pe tub şi monitorul din cabină ajută foarte mult. În prima zi am mers cu 18 km/oră. Este mai dificil pentru camion să ţină ritmul”, ne-a declarat Mihai Moldovan.
În mai puţin de două săptămâni combina a lucrat deja circa 100 de ore (7-8 zile de lucru). Tracţiunea 4×4 o ajută să intre pe teren în orice condiţii; mai greu este pentru utilajele de transport iar fermierii nu doresc să taseze terenul.

Krone asigură suport şi asistenţă permanent
Un specialist Krone şi doi oameni din departamentul de service al Vest Tract au asigurat pregătirea pentru trei oameni din partea Cooperativei. Iar în august doi operatori de la cooperativă şi doi oameni de la service-ul Vest Tract vor merge la o sesiune de instruire la fabrica Korne, în Germania. “Noi am început numai de anul acesta colaborarea cu Krone şi avem exclusivitate pentru şase judeţe din centrul ţării. Până acum, totul funcţionează aşa cum ne-am aşteptat. Avem o echipă relativ tânără, dar cu un portofoliu de branduri premium în spate. Ne dorim să dezvoltăm brandul foarte bine în această zonă. Primul pas a fost făcut în această direcţie şi sperăm că această colaborare va aduce şi altele. Senzorii pentru corpuri străine ne sunt de mare ajutor şi sistemul de tocare este protejat. Campania şi perioada optimă de recoltare pentru siloz este scurtă şi este nevoie de asistenţă şi de intervenţie rapidă în cazul unor probleme de service”, a mai spus Sergiu Cristea.
Activitatea Cooperativei Bovis Alba Transilvania şi un scurt reportaj în ferma familiei Moldovan vă prezentăm în pag. 106-108.

Mihai Moldovan_b
Mihai Moldovan: “Combina ne-am hotărât să o cumpărăm pentru că toţi am lucrat cu prestatorii de servicii pentru siloz. Eram de multe ori amânaţi iar la porumbul siloz trebuie prins momentul optim. Acum am făcut pentru prima dată siloz de lucernă. Combina Krone are multe opţiuni şi este foarte flexibilă. Cu maşina asta, în câteva zile terminăm repede, fiecare”.

 

KRONE – CEA MAI BUNĂ ALEGERE
Adrian Trif, manager regional Vest Tract, ne-a povestit cum au decurs negocierile cu membrii Cooperativei Bovis Alba Transilvania pentru achiziţionarea combinei Krone. “Am început discuţiile de la o variantă de utilaj folosit, aceasta a fost prima opţiune. Pe parcurs am ajuns să discutăm avantajele unui utilaj nou. În Cooperativă sunt oameni tineri, care au început de jos şi care s-au specializat cu timpul. Cea mai bună soluţie pentru dânşii s-a dovedit a fi un utilaj nou, această maşină cu un header de 3 m lăţime pentru ierburi şi de 6 m (8 rânduri) pentru porumb. Dumnealor au ştiut ce să ceară şi noi a trebuit doar să găsim cea mai bună variantă”.

KRONE BIG X 530_b

KRONE BIG X 530 – DATE TEHNICE
Cabina dispune de sitemul Command Vision cu joystick şi monitor color Easy Touch, sistem de informare „in–cab”, scaun confort premium ACTIVO, suspensia pneumatică, oglinzi electrice şi aer condiţionat activ cu sistem integrat.
Transmisia este hidrostatică, 4WD, cu viteza maximă de lucru de 25 km/h şi viteza maximă de deplasare stradală de 40 km/h. Axa viratoare spate şi suspensia hidraulică pe puntea din spate permit un unghi de întoarcere de 50o.
Krone Big X 530 este dotată cu o tobă de tocare MaxFlow cu 28 de cuţite şi 2 seturi de cuţite: pentru iarbă şi porumb. Alte dotări sunt sistemul de condiţionare cu 144 de dinţi (250 mm în diametru, diferenţă de viteză de 20%, inclusiv VariQuick) şi sistemul AutoScan pentru măsurarea maturităţii plantei şi reglarea automată a lungimii de tăiere, care asigură tocarea optimă a furajului.
Combina Krone Big X 530 livrată are în dotare un pick-up de furaje EasyFlow 300 S (cu lăţimea de 3 m şi 6 rânduri de gheare) şi headerul pentru porumb Easy Collect 600-2 (6 m lăţime) cu sistem de închidere hidraulică, sisteme de ghidare AutoPilot şi Ground Contouring.

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

Articol preluat de pe adresa : https://www.revista-ferma.ro/articole/masini-agricole/koroana-cooperativei-bovis-alba-transilvania